Stress kan gi kreft

Etter at Mira Craig sa i et intervju med VG at kroppen kan helbrede seg selv og at mange sykdommer ofte skyldes negative tanker, har det kommet en del reaksjoner på dette. Blant annet er Wenche Foss opprørt over Mira’s kreftutspill. Til VG sier hun: – Dette er til de grader å bagatellisere all den kreftforskning som er gjort de siste tiårene. Vi skal være takknemlig for alle fremskritt forskningen gjør, og kreft er en grusom sykdom.

Den populære teaterdivaen var en av de første som våget å fronte kreftsaken, etter at hun selv fikk brystkreft og overlevde den i 1971.

Min kommentar til dette: «Selv har hun opplevd å miste sønnen Tommeliten da han var fire år gammel, og hun har også vært så ulykkelig tidligere at hun har forsøkt å ta sitt eget liv. Kan hun virkelig ikke tenke seg at det kan være en liten mulighet for at dette kan ha bidratt til at hun selv senere utviklet brystkreft? Man hverken bagatelliserer forskningen eller nekter for at kreft er en grusom sykdom ved å antyde at negative livshendelser kan ha en betydning for utvikling av sykdommen.»

Mira Craig får støtte av nestleder i Prostatakreftforeningen i Bergen, Alf Inge Pettersen og hotellinvestoren Arthur Buchardt som ble rammet av kreft i 2006.

Nestleder i Prostatakreftforeningen i Bergen, Alf Inge Pettersen har selv prostatakreft. Han understreker viktigheten av å tenke positivt, for han er også enig i at man kan bli syk av negative tanker.

– Jeg tror man kan bli sykere dersom man graver seg ned i sin egen elendighet. Og jeg ser ikke bort ifra at negative tanker til og med kan utløse kreft, sier Pettersen.

Hotellinvestoren Arthur Buchardt ble rammet av kreft i 2006, men er nå friskmeldt. Han er enig med Craig i at negative tanker kan gjøre en syk.

– Men når det er sagt, er det ingen som tenker negativt med vilje, sier Buchardt, og fortsetter:

– Vi mennesker er sammensatte og veldig forskjellige gjennom døgnet, året, livet og i ulike faser. Hva som gjør oss syk og frisk vet ingen.

——————————————————————————–

Anbefaler også artikkelen «Stress kan gi kreft» hvor det blant annet står at et stressende liv kan gjøre det tøffere å bekjempe viruset som forårsaker de fleste tilfeller av livmorhalskreft. Videre står det: – Vi vet det er en sammenheng mellom munnherpes og å utsette kroppen for stress. Vi tror det samme kan gjøre seg gjeldende for HPV-viruset. Kronisk stress kan slå ut forsvarsmekanismene som hindrer HPV-virus i å fremkalle livmorhalskreft, sier Tropé.

Erna Hogrenning er nestleder i Foreningen for gynekologisk kreftrammede i Norge.

– Negativt stress kan virke på immunforsvaret til alle sykdommer. Sånn sett høres konklusjonen logisk ut, sier Hogrenning.

———————————————————————————–

En artikkel til hvor dette blir tatt opp : «Ensomhet og stress kan gi kreft».

Sitat fra artikkelen: Amerikanske forskere tror at ensomhet kan ha stor innvirkning på helsen og blant annet øke risikoen for kreft.

Hos mennesker er det påvist at stress kan utløse kreftfremkallende gener.

Stress forårsaket av sosial isolasjon har også trolig denne effekten, mener de amerikanske forskerne.

En forklaring kan være at ensomme produserer mer av stresshormonet kortikosteron, som forskerne mener å kunne knytte direkte til brystkreft.

Martha McClintock ved Universitetet i Chicago tror også at dette kan være en medvirkende forklaring på hvorfor mange kvinner i kriminelt belastede bydeler, særlig svarte kvinner, får brystkreft tidligere enn andre. (ANB-NTB-Reuters)

2 Responses to Stress kan gi kreft

  1. Eirran sier:

    Det var altså ikke nok med ca 50 000 danskene som har blitt undersøkt for sammenhengen mellom stress og kreft som jeg nevnte under innlegget om Mira Craig 😉

    Kan du vise til tilsvarende omfattende forskning som dokumenterer at «stress kan føre til kreft»?

    Når 21 000 foreldre som har mistet et barn (jevnfør din kommentar til Wenche Foss sitt utspill) fulgt over 18 år, ikke viser større risiko for kreft enn gjennomsnittet, så bør påstanden kjennes død og maktesløs 🙂

    • BlueGirl sier:

      @Eirran: Jeg tok en titt på linken din, men artikkelen var veeldig lang og på Engelsk så jeg orket ikke lese den. Artikkelen er fra 2005 og mye kan vel ha skjedd innen forskningen siden den gang. Se linkene i innlegget mitt. 😉

      Fant forøvrig dette på en annen nettside, SITAT:
      «En økende mengde ny forskning forteller oss at 70-80% av alle sykdommer er et direkte resultat av kronisk stress. Nesten alle store sykdommer som folk pådrar seg kan værte knyttet til kronisk stress.

      Dr. Bruce Lipton, PhD., Uttaler i sin bok «The Biology of Belief» at nær 95 % av alle sykdommer er et resultat av stress. Bare ca 2-5 % av sykdommer er genetiske. Les en lærerik artikkel om New Biology av Dr. Lipton ved å gå til hans nettside. http://www.brucelipton.com»

      Se også denne linken:
      http://www.google.com/hostednews/ukpress/article/ALeqM5hx0MGPnCnI3m164dpo2d9lDP9c9Q

Legg igjen en kommentar