Ny bok om stressmestring

Anbjørg Sætre Håtun tidligere reporter og programleder for helsemagasinet Puls i NRK:  Å være syk ga meg en ekstrem følelse av stress og fortvilelse. Jeg var frarøvet det vanlige livet. Jeg lagde små mestringsprosjekter og forsøkte å fokusere på aktiviteter jeg kunne få til. Men det var en lang prosess å lære å takle stresset som fulgte i kjølvannet av fullstendig å miste kontrollen på livet.

Nå er hun frisk, og har fått stipend fra Faglitterær forfatterforening for å skrive.

Første bok i hennes serie på fem om bedre liv er «Stressmestrer: 10 bud for å få en hverdag med mindre stress og mer overskudd», som utgis nå.

Stress-mekanismen er en genial overlevelses-beredskap. Vi utskiller adrenalin og kortisol, og får ekstra krefter. Men det er ikke bra å leve et liv i konstant stress. Da kan vi bli syke.

Anbjørgs råd mot mindre stress og mer overskudd:

1. Kjenn dine begrensninger! Både når det gjelder ditt personlige liv og ditt profesjonelle liv er det viktig at du ikke påtar deg seg for mye ansvar og/eller flere oppgaver enn det du har kapasitet til.

2. Unngå stressede samtaleemner! Hvis du gjentatte ganger kjenner at du hisser deg opp over enkelte tema med de samme personene eller hvis du blir stresset og opprørt over ulike samtaletemaer, stryk dem av «listen» over samtaletemaer i sosiale sammenhenger!

3. Planlegg hvordan du bruker tiden din! Hvis du i enkelte perioder av livet har mye å gjøre, skill mellom det du absolutt må gjøre og det du bør gjøre. Jeg hørte en gang en mann si til sin kone at han ikke skjønte hvorfor klærne måtte brettes og legges i skapet, når han skulle bruke dem morgenen etter. Han har et poeng.

4. Vær tydelig. Hvis du for eksempel er sent ute til en avtale og møter en pratsom kamerat på veien, si at du har ett minutt for å prate, men at du deretter må du gå fordi du har en avtale.

5. Aksepter at du ikke kan ha kontroll på andre. Lær deg derfor å gi slipp, og godta måten andre mennesker gjør ting på.

Reklamer

One Response to Ny bok om stressmestring

  1. Madie sier:

    I like the valuable information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
    I’m quite sure I will learn many new stuff right here!
    Best of luck for the next!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: